söndag 28 september 2008

Fest och höstfint

Födelsedagsfesten med dottern och hennes familj var såå lyckad ... som vanligt var det väldigt mycket mat (!)
Smörgåstårtan har vi ätit hela helgen så nu är till och med jag lite trött på den ;-)

Det är så mysigt att få rå om de små liven Simon och Ronja, snart 6 resp 3 år ... mina älskade barnbarn. 
De växer och förändras för varje gång man träffar dem. Simon har ju börjat "nollan" nu och han är såå stolt för det. Lillasyster Ronja får vara mer själv på dagis (de går på samma dagis) och det är nog bara bra för henne. En riktigt kavat liten dam som verligen vet vad hon vill ... och inte vill ;-) 
Morfar (min man alltså) körde rallyspel med dem på datorn och när Ronja vinglade fram  med full gas på racerbanan skrattade Simon så han fick göra en blixtvisit på toan :-))

Av hela familjen fick jag dessa underbara glasljusstakar ... visst är de vackra!
Karin, min älskade dotter gav mig en såå fin present ... ska nog ha den på nattduksbordet så jag ser den varje morgon när jag vaknar! 
Loppis- och antikmarknaden i lördags var inte nån riktig höjdare ... man börjar väl bli lite blassé kan hända ;-)
Hittade dock lite gammalt vitt porslin, en liten spegel med guldram och en glaskaraff. Har tyvärr inte hunnit fota detta ännu.

Tog därefter en tur på torget och köpte lite ljung och prydnadskål. Så här ser det numera ut vid entrén.




Sen har jag börjat förbereda mina fuchsior för vintervilan. Får visa er bilder från det nästa gång.

Kram Eva

torsdag 25 september 2008

Blandad kompott

Här kommer en blandad kompott av bilder från mitt hem. 

Ni får ursäkta att bilderna är lite dåliga, men jag fick ta till vår gamla digitalkamera av modell enkel eftersom ... håll i er nu ... sonens nyinskaffade digitala systemkamera blivit stulen ! 
Suck ... man blir såå trött på ohederliga människor som bara förstör! 
Sonen har arbetat flera veckor av sitt sommarlov och sparat varenda krona till denna hett efterlängtade kamera. 
Tur det finns försäkringsbolag ... men det kommer att svida då självrisken är 1500:-

En gammal hattask (den är röd) som står på hatthyllan
En vacker degskål i porslin från Gustafsbergs, som jag hittade i somras på ett antik- och loppisställe i Gransholm strax utanför Växjö.
En av alla dessa hyllor ... är nog lite hyll-galen ;-)
Ha ni sett vilket litet konstverk jag hittade när jag var på en pelargondag i Bråbo (strax utanför Oskarshamn) i augusti. En tjej gjorde dessa vackra "tavlor" genom att limma fast tunna flor av servetter på gamla tegelpannor som först målats vita. Sen lackas alltihop och voila ... som gjort för mig!
Imorgon fredag blir det lite höstfest på jobbet och sen på lördag kommer dottern med familjen på lite kalas ... har fyllt år i veckan och det måste ju firas!
Det blir nog hemgjord smörgåstårta ... det var länge sen vi åt det och jag tror de små barnbarnen gillar det ... vi får väl se ;-)

Så ska jag nog försöka hinna med att gå på antik- och loppismarknaden i Växjö som en samlarförening som kallar sig Virdarna anordnar under lördagen. 
Rapport kommer ... jag lovar!

Ha nu en riktig skön helg och ta det lika easy som vår Pepsi gör här ...
Kram Eva

tisdag 23 september 2008

Äppelkaka uppåt väggarna

Har länge funderat på att skriva ett recept på skafferidörren i köket. Men jag har haft så svårt att bestämma mig för vilket recept ... kanske nån god kaka, efterrätt eller godis. 
Så ibland har jag tänkt på nåt frisk fräscht och somrigt och ibland på nåt mustigt varmt och härligt.
Då kom jag på att jag kunde ju måla ytan med griffelfärg, så kan jag ändra recept efter årstid och humör ... perfekt!
Har nu skrivit upp mitt favoritrecept på Äppelkaka

Vispa ägg och socker pösigt och blanda i mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant.
Skala och klyfta äpplena tunt och tryck ned dem i smeten. 
Pudra över kanel efter smak.
Hyvla smöret med osthyvel över kakan (går lättast om smör och osthyvel är iskalla)
Strö över pärlsocker.
Grädda i 175 gr i 45 min.
Njut med vanlijsås ... mmm!

Får väl visa insidan av skafferiet en annan gång :-)

Ha en fortsatt bra vecka
Kram Eva

söndag 21 september 2008


I lördags var jag på en liten sight-seeing-tur med lilla mamma. Vi åkte till Huseby Bruk som ligger ett par mil söder om Växjö. Vädret var så där höstigt omväxlande, lite moln och lite sol ... såå skönt när solen tittar fram. 
De hade försäljning av grönsaker, kryddväxter, lite ovanliga krukväxter och så Odensjös pelargoner förstås. En härlig plats att promenera omkring på !

Men rätt som vi gick där började det suga i den förrädiska loppistarmen ... känner ni igen er ... ett loppis måste besökas! In i bilen och iväg några mil (hmm ... ganska många faktiskt) till Annas Kuriosa strax söder om Ljungby

Här finns fem olika bygnader att spana i och falkögonen åker på så snart man kliver ur bilen. Stackars mamma fick hänga på bäst hon kunde och försökte föra nån form av samtal med mig, men fick mest - mmm ... - jaaa ... - nee ... till svar av en mycket upptagen dotter.
Hittade förstås en del småsaker men när ögonen fick syn på denna vackra soppskål gick det fullständigt i kors kan jag lova! Stora plånboken fick åka fram, för den var INTE billig. Men jag intalade mig snabbt att man kan ju alltid köpa en födelsedagspresent till sig själv ... - jaa det kan man!!!
Visst är den underbar!! 

Tog en fotorunda i trädgården idag ...
Vresros-hybriden David Thomsen
Stjärnflocka
Fuchsia ... minns inte namnet just nu
Fröställningar på alpklematis ... som små dunbollar
Moschata-rosen Thisbe
Löv från Ginnala-lönn
Blodtopp
Lökar som ska sättas ... det är mycket nu!
Ha nu en riktigt bra början på veckan ... själv ska jag gå och ta ett varmt sköönt skumbad!
Kram Eva

torsdag 18 september 2008

Kära makens semester-projekt

Förra året i mörkaste november var vi hos en arbetskamrat till mig och hämtade hem en massa ölandssten. Hon råkade nämna en dag på jobbet att de skulle lägga ut en annons på Blocket för de ville bli av med en hög med ölandssten som legat som en gång framför deras hus. 
 - Ölandssten, hojtade jag snabbt och menade vidare att den kunde vi (läs maken) snabbt och lätt ta hand om!
Jessica (min arbetskamrat) som är en mycket snäll och givmild person, sa att visst fick vi det ... de var bara glada att bli av med stenen.

Sagt och gjort ... några helger senare stod vi framför deras hus rustade med släp och säckakärra.
- Ja stenen ligger staplad på baksidan av garaget ... jag ska visa er, sa Jessica glatt. Vi gick runt hela huset, längst bak på tomten och inspekterade den imponerande, såå fint staplade högen av ölandssten. Maken kände lite stilla på några stenar och uttryckte sedan med en sammanbiten min - det här kommer nog att ta ett tag!  
Det blev fem lass med släpkärran den lördagen och lika många på söndagen. De sista två lassen fick vi ta på makens lediga dag senare i veckan. 
Tilläggas kan ju att det var uppförsbacke från baksidan av tomten fram till släpet och att det är ganska trögt att köra en säckakärra i en våt tämligen mjuk gräsmatta i november. 
Inte nog med detta ... sen ska stenarna lastas i släpet och väl hemma med ett lass ska ju stenen lastas av och staplas i en ny hög.
Jo ... visst hjälpte jag till lite ... bar några småstenar då och då ... sen var det ju fika och så ... det är ju viktigt!

Högen med ölandssten fick ligga till sig fram till semestern ... då tyckte maken en av de första dagarna på semestern, att nu var det nog dags att sätta igång med projekt Lägga ölandssten.
Nu är det ju inte bara att börja lägga ölandsstenen som ett gigantiskt pussel ... först måste singlet bort, sen måste man gräva bort lite av bärlagret under och därefter på med ett rejält lager stenmjöl.  Men när semstern var slut så var också stenhögen borta ... och utgången från vår groventré blev så här fin :-))
Tack söta Jessica för de fina stenarna och tack älskade maken för ett otroligt arbete!

Kram Eva


onsdag 17 september 2008

Loppisfynd från sommaren

Hittade såna härliga gamla mjölkflaskor på ett loppis mitt ute i skogen i närheten av Tolg. Stället heter Brottsahemmet och det kan verkligen rekommenderas.
Ställningen till flaskorna köpte jag på Antik- och Samlarmarknaden i Stockaryd i början av maj.
Under en av våra utflykter i somras for vi omkring på lite småvägar i trakterna av Tingsryd och Urshult. Plötsligt dök det upp en liten handskriven skylt med Loppis. Den lilla grusvägen blev smalare och smalare och slutade  vid en gård där man i ett uthus ställt ut lite prylar av allehanda slag. Tänkte först inte ens kliva ur bilen, men maken menade att hade vi nu kört hela den krogika smala grusvägen så kunde vi väl i alla fall titta på vad som fanns i uthuset. 
Om jag berättar att jag åkte tillbaka dit två gånger till så kan ni ju tänka er att det var en liten guldgruva. Dessa båda kannor fyndades där.
Östregårds Antik i Moheda är ju ett av stamställena och med bara 6 km väg dit så blir det gärna en liten tur nästan varenda söndag. Samligen av olika burkar och flaskor med porslinslock har kommit till under sommarens turer dit.
Hyllan som dessa saker står på är ovanför mina köksfönster. 
Kan ni tänka er att både tak och väggar tidigare var i furu ... man kan nog säga att vi bodde som i en bastu. När vi började måla det mesta här hemma vitt, så var det många som var skeptiska och menade att det skulle bli som på ett sjukhus och nån gjorde jämförelser med en ladugård. Men jag stod på mig och det mesta blev verkligen vitmålat. Såå härligt ljust och fräscht!
Golv och taklister samt bjälkarna i taket förblev dock i furu ... var väl lite feg där, men det kan jag säga er att de kommer också att målas så småningom ... i vitt förstås ;-)

Kram
Eva



tisdag 16 september 2008

Bloggvilan slut !

Hösten är här och min långa bloggvila är till ända!

Visar er några fina bilder från sommaren som gått. Bilderna är tagna med min sons nya digitala systemkamera. Hoppas kunna lära mig alla finesser så småningom, men jag tycker det blev fina bilder med allting inställt på automatik. 



En enkel vresros som frösåtts av en fågel för många år sedan ... 

Sommaren har varit alldeles lagom tycker jag ... lagom sol och lagom svalka, lagom torrt och lagom fuktigt, lagom lantliv och lagom citybesök, lagom shopping och lagom loppis. Lovar att visa er vad jag fyndat allt eftersom jag stylat och piffat och puffat ni vet ;-)

Nu ska jag kika runt hos er alla blogg-vänner och se vad ni haft för er i sommar.
Vi hörs snart igen
Kram/Eva